Varför finns det så många singlar i Sverige?

Varför finns det så många singlar i Sverige?

Sverige är idag det land med flest singelhushåll i Europa, och ett av länderna med flest singelhushåll i hela världen. Det beror sannolikt inte på att svenskar är kalla och distanserade, som fördomen om oss säger. Vilka anledningar är det då egentligen som ligger bakom det stora antalet singlar i Sverige?

Relationsexperten Eva Rusz tror att svaret kan ligga i Sveriges långt utvecklade jämställdhet. Många kvinnor har inte längre giftermål och familjebildning som det ultimata målet i livet, utan satsar på sin karriär och på att förverkliga sig själva. Hon tror också att kraven och pressen från samhället kan göra att man inte har tid för ett förhållande. Hon ser ett samband mellan de många utmattningsdepressioner vi lider av i Sverige – också det en mycket högre siffra jämfört med andra länder – och de många singelhushållen. Kraven på att vi ska vara duktiga och effektiva, och samtidigt vara lyckliga, träna, äta bra och vara sociala, lämnar ofta inget utrymme för kärlek eller relationer. Dessutom, menar hon, kan singellivet närmast ses som en trend, sedan serier som Sex and the City framställde det som ett fritt och roligt liv.Varför finns det så många singlar i Sverige 22

Det finns också tydlig statistik inom Sverige som visar att flest singlar i landet finns i Stockholm, där 60 % av alla hushåll bara består av en person. I Manhattan, staden som kan sägas inneha huvudrollen i Sex and the City, är motsvarande siffra bara 50 %. Malmö finns också med på listan över singelstäder i topp i Sverige. Där är 53 % av hushållen singelhushåll, och även Sveriges tredje största stad slår alltså den amerikanska metropolen i antalet singlar.

Att singlarna verkar samlas i just Stockholm kan ha flera anledningar, som man för tillfället endast kan spekulera kring. Vissa menar att det beror på att så många singlar letar efter en partner i staden att man till slut blir kräsen. Andra tror att det har att göra med att det är svårt att lära känna människor på djupet, eftersom staden har så många invånare och man träffar nya människor varje kväll. En annan teori är att man på landet, till skillnad från i Stockholm, har en tradition av att stadga sig och bilda familj tidigare. I staden fokuserar man istället på jobb, och på de många aktiviteter som finns tillgängliga i Stockholms uteliv och kulturliv. Letar man efter en partner lär ens chanser i vilket fall öka om man flyttar in till någon av landets storstäder.

Copyright © 2024. Powered by WordPress. Designed by myThem.es