Nybliven singel – så lär du dig hushållsekonomi

Det är mycket som kan bli en riktigt stor omställning när man precis har blivit singel, inte minst när det kommer till att lära sig att leva själv. När man är två kan man hjälpas åt att sköta om hushållet, men som singel är man ensam ansvarig för allt. Detta gäller inte minst ekonomin, från att ha varit två som kanske har delat på alla kostnader är man nu ensam och betalar all mat, alla räkningar och boendekostnad själv. Det är en ännu svårare omställning om ens före detta partner kanske skötte det mesta själv. Om så är fallet så kan man behöva lära sig lite om hushållsekonomi för att få det hela att gå runt.

Gör en bra budget

Det kan vara smart att skapa en riktigt bra budget för att se hur ens inkomster och utgifter verkligen ser ut. En budget behöver inte vara särskilt komplicerad, utan den kan bestå av enbart fyra spalter. Första spalten innehåller månadens datum, andra månadens inkomster och tredje utgifterna. Den fjärde spalten räknar ihop summorna. Självklart kan man även skapa en mer avancerad budget där man specificerar exakt vad utgifterna består av. Alla kostnader som för mat, boende, transport samt nöjen måste finnas med. Tänk på att det är viktigt att måna om barnen vid skilsmässa, därför kan det bli nödvändigt att spendera lite mer på dem genom att ta med dem på olika aktiviteter. Så länge denna kostnad får plats i din budget har du råd med lite extra nöjen ihop med barnen.

Stryp onödiga kostnader

Någonting som du nog kommer märka är att det kan vara ganska rejält mycket dyrare att bo själv än vad det var när man var två. Gör du en bra budget kan du dock få en klar överblick över vilka onödiga kostnader du har varenda månad, sedan kan du helt enkelt strypa dem för att få mer över varje månad. Missa inte att det finns olika program till datorn eller appar som du kan ta hjälp av för att skapa en budget. Känner du att det här med ekonomi är svårt så försök att hitta en lokal kurs där du kan lära dig hur man bäst går tillväga för att fixa en stabil hushållsekonomi. Du kan exempelvis hitta gratis kurser genom Folkuniversitetet eller Medborgarskolan och de arrangerar kurser på många olika platser i Sverige.

Copyright © 2024. Powered by WordPress. Designed by myThem.es